Rasinformatie

Beide rassen zijn zeer oud in het land van herkomst. Vaak wordt gedacht dat deze kuddebewakers afstammen van de voorlopers van de Tibetaanse Mastiff; ook andere theorieën zijn veelgehoord. De verwantschap van Mastin Español en Mastin del Pirineo is duidelijk.

In Nederland komt dit ras zeer weinig voor; geschat wordt dat er zo'n 100 exemplaren aanwezig zijn. Er wordt zeer sporadisch een nest gefokt in Nederland; het laatste dateerde van juni 2008. De meeste honden die de laatste jaren in Nederland worden ingeschreven komen of uit Spanje of uit Tsjechië en Polen.

Rasinformatie Mastin del Pirineo
klik hier
Rasinformatie Mastin Español
 

De functie van de Mastín Español wordt in onderstaande video beschreven vanuit de huidige tijdsgeest.

La Trashumancia y el Mastín Español

De Mastín Español, ook mastín manchego. mastín leonés of mastín extremeño, is genoemd naar de regio van herkomst.

Het fenomeen Transhumancia deed zich voor in alle streken van Spanje. De historie van de Mastín Español ligt met name het gebied van Asturië, Léon Cantabrië en Extremadura

Rasstandaard

De Mastín Español behoort tot FCI rasgroep 2, sectie 2.2 de molossoïde berghonden. De officiële rasstandaard - FCI nr. 91 - is vastgesteld op 26 mei 1982.

Een aantal weergaven van de rasstandaard, zowel de verkorte als de vertaling van de Franse versie kunt u vinden op de informatieve site van de VIB: Vereniging van Iberische Berghonden

 

 

Copyright © 2009 Mostin Aragoleon / website realisatie: Design-Pure & Simple